top of page
  • Brechtje

Kwaliteit van restaurantlinnen

Bijgewerkt op: 2 feb. 2023


Voor Horeca is kwalitatief goed tafellinnen goed als het gewassen kan worden bij een wasserij en het lang meegaat.

Het woord "tafellinnen" is een verzamelnaam voor al het tafeltextiel. Het zegt niets over de grondstof. Het is dus niet vanzelfsprekend van linnen gemaakt. Ons BREBB tafellinnen is gemaakt van 100% katoen. Dat terzijde...


De wasserij:

Daar wordt het linnen op hoge temperaturen gewassen, er worden chemische vlekkenmiddelen gebruikt (vaak chloorhoudend), het textiel gaat door een stijfselbad en daarna wordt het door een hete mangel gevoerd.

Dit hele proces is een aanslag op zowel de garens als het weefsel.Rusten:

Eigenlijk zou het tafellinnen na zo'n proces een paar dagen moet rusten... Ja, je leest het goed! Rusten. Even terug in vorm komen... Zou voor ons ook niet gek zijn 😉

Maar dat rusten gebeurd meestal niet. Het wordt eigenlijk meteen weer gebruikt.

Rusten betekent eigenlijk dat er dus meer tafellinnen aangeschaft zou moeten worden en dat is een relatief grote investering.


Kleurgebruik:

Om te kunnen voldoen aan de kwaliteitsstandaard die voor een wasserij werkbaar is, moeten de garens indanthreen geverfd zijn. Dit is een van de synthetische kuipkleurstoffen met de hoogste echtheidseigenschappen. Dat is belangrijk om altijd dezelfde kleur te krijgen en belangrijk om het, zonder kleurverlies, te kunnen laten wassen bij een wasserij.


Kwaliteitsverlies:

Ik hoor regelmatig restauranteigenaren vertellen over zware messen die een gat in het tafelkleed slaan.

Bij een oud kleed (dat nogal wat te lijden heeft gehad) kan dat gebeuren, zeker als het kleed nooit rust krijgt. Stijfsel in een weefsel maakt het ook extra kwetsbaar.

Bij een kwalitatief minder kleed zijn de garens minder sterk en dus ook het weefsel. Het weefsel is vaak met minder draden per centimeter geweven, waardoor sneller draadbreuk ontstaat omdat het losser geweven is.


Dus...:

Het is een samenspel; als er met aandacht omgegaan wordt met textiel, gaat het erg lang mee. Kwaliteit is dan wel van groot belang. Rusten van het materiaal na een intensief zware wasserij-behandeling is van cruciaal belang.

Dus voldoende tafellinnen op voorraad hebben is het geheim; een deel op tafel, een deel in rust, een deel in de wasserij...
Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page